initiatielessen karate

Dojo Kun

Dojo Kun letterlijk vertaald betekent de regels van de dojo (trainingsplaats of plaats waar karate beoefend wordt). Hier wordt het gebruikt in de betekenis van waarden die men via karatebeoefening wil doorgeven.

Jinkaku Kansei ni Tsutomuru Koto

Streef naar een perfect karakter

Makoto no Michi wo Mamoru Koto

Wees loyaal

Doryoko No Seishin Wo Yashinau Koto

Wees standvastig in je inspanning, lees meer...

Reigi Wo Omonzuru Koto

Respecteer de anderen, lees meer...

Kekki No Yu wo Imashimuru Koto

Vermijd alle geweld

Dojo Kun de waarden van onze karate sport

 

Dojo-reglementen

In de letterlijke interpretatie van dojo kun volgen hier enkele dojo-reglementen:


Voor en na de training zorgen de aanwezige karateka's ervoor dat de dojo proper is.

In de dojo heerst stilte. Er wordt niet gegeten, gedronken of gerookt. Steeds correct gekleed de dojo betreden en verlaten. Het omkleden gebeurt in de kleedkamers.

Men tracht tijdig in de les te zijn. De laatkomers mogen alleen de training aanvatten na toestemming van de Sempai, daartoe nemen ze de Seiza-houding (geknield) aan. De laatkomer zal zichzelf spontaan een aangepaste conditieoefening opleggen. Hierop wordt toezicht gehouden door de Sempai.

De geknielde groet (Seiza-houding) voert men uit bij begin en einde van de training om de omgeving, de lesgever en de overige karateka's te groeten. Hoe lager men is in graad, hoe langer men groet. Wat het rechtstaan betreft, wacht men tot de karateka rechts van jou opstaat. Dit moet echter in een vloeiende beweging gebeuren zodat alle aanwezigen binnen enkele seconden recht staan.

 • De rangschikking der karateka's is volgens graad, volgens anciënniteit der graad, volgens anciënniteit als clublid en volgens leeftijd.
 • Indien de lesgever een niet-zwarte gordel is, groet hij zijdelings van de dojo, hier wordt slechts één groet geformuleerd: Otoga-ni-rei.
 • De dojo wordt blootsvoets betreden.

Hygiëne

 • Kledij dient proper te zijn. Handen en voeten dienen proper te zijn, de nagels kort geknipt teneinde verwondingen te vermijden.
 • De kleedkamers dienen proper gehouden te worden, de kledij ordelijk opgehangen.
 • De karatekas moeten nette haren hebben die niet hinderen tijdens de les.
 • Metalen haarspelden, oorringen, ringen, halskettingen of andere juwelen worden niet gedragen.
 • De dames mogen borst/buikbescherming dragen. De heren mogen onderbuikbescherming dragen.

Training

 • Wanneer men fysisch niet op en top in orde is, waarschuwt men de Sempai.
 • Rechtstreekse opmerkingen van de lesgever aan de trainenden dienen steeds beantwoord te worden met een groet (oess).
 • Concentratie is noodzakelijk om vooruitgang te maken, dus onnodig spreken vermijden, zeker over andere dingen dan karate. Indien er vragen zijn betreffende bepaalde oefeningen dient men zich rechtstreeks tot de Sempai te richten.
 • Hoffelijkheid en respect voor de andere is de deugd van de gevechtssport en dient te allen tijde (op, voor en na de training) aanwezig te zijn. Een lagere gordel aanvaardt de richtlijnen van een hogere gordel!